I varje hästtant bor det en liten hästtjej!

Om man en gång har börjat bry sig om hästar finns det ingen återvändo. En häst är ett av de mest kraftfulla och magiska djuren som finns i världen. Det är inte konstigt att människan har hållit hästen nära sig i alla tider, ända sedan stenåldern och fram till idag. Många tjejer börjar rida redan när de är små. Då är det lätt att tillbringa all sin tid i stallet. Man får lära sig saker som att en hästsadel måste anpassas efter hästen och vilket havre som är godast. Som vuxen fortsätter man hela tiden att lära sig mer och mer om hästar.

1200px-biandintz_eta_zaldiak_-_modified2Stalltjej för alltid

En gång stalltjej, alltid stalltjej. En häst tar tid, det vet alla som någon gång har varit involverad. Bara att ta en ridtur innebär både förberedelser och efterarbete. Man ska rykta hästen, putsa sadel och träns, låta hästen varva upp och ned och till sist mocka i spiltan om det behövs. Hygien är A och O i stallet, både för hästar och för människor. Även i stall behövs det toalettstolar eftersom människor har samma behov som våra fyrfota vänner, även om det inte är i samma omfattning. Som hästtjej får man lära sig att ta hand om en häst som om den vore ens egen. Detta kallas att vara skötare. En häst kan ha många skötare, vilket underlättar arbetet för hela gänget. Om man är hästtokig som vuxen men samtidigt har ett heltidsjobb är det smart att bli just skötare. Då kan man själv välja hur mycket tid man vill lägga ned på att ta hand om hästen.

Ett rent nöje

Hästar har onekligen en särskild lockelse för människan. Det är ett kraftfullt djur som har levt nära oss människor i många tusentals år. Om man som ung börjar rida får man lära sig mycket om omvårdnad. En av de viktigaste reglerna i stallet är att alltid hålla rent och snyggt. För hästarnas skull gäller det att mocka spiltan regelbundet och för människor ryktas det om att bidéer kommer tillbaka
vilket kanske är bra i ett renligt stall. En gång hästtjej, alltid hästtjej, men ibland har man inte tid även om det är ens största intresse. Om man verkligen vill ha en häst men inte har möjligheten kan man istället bli skötare. En häst kan ha flera olika skötare som tillsammans lägger upp schemat för hästens väl och omvårdnad. Som vuxen är detta ett smart sätt att hålla intresset vid liv utan att det blir ett för stort och jobbigt åtagande.

Leave a Comment

mts_howto