Sköta en häst

Att skaffa sig en häst innebär att man behöver engagera sig mycket – då inte enbart på grund av skötseln av hästen utan också för att se till att den får röra på sig på ett eller annat sätt. Sedan tillkommer även att ta hand om stallet och spiltan och dess omgivning med mera. Men finns det ett intresse av att ha en häst, brukar det inte alls vara några problem att äga och sköta om kusen.

Vill man ha råd och tips hur man ska sköta om sin häst finns det massor av information om det på nätet. Sedan är det upp till hästägaren vilken information som man har nytta av.

Att vara hästägare är något som definitivt känns av i plånboken. Har man behov av ett privatlån där bland annat begrepp som båtlån, billån med mera ingår, så kan man ta ett privatlån för att ge hästen en extra bra start.

Hästskötsel

Det går att dela upp hästskötsel i olika moment.

Visitering

Varje dag bör man göra en så kallad visitering av hästen. Det är en typ av hälsokoll helt enkelt. Börja med visiteringen för att kontrollera att hästen inte har fått några svullnader, sår eller för att se om den har ont någonstans.

Man kontrollerar:

  • Öron – för att kolla så att de inte har några sår.
  • Ögonen – de ska röra sig som de ska, vara klara och inte rinnande.
  • Mulen – kollas för att se om hästen snorar, munnen och mungiporna får absolut inte var torra – läpparna kontrolleras så att de inte är stela och slutligen kollas tänderna för att se om det finns någon tand som behöver raspas.

Denna procedur fortsätter med musklerna, hovar, karleder och ben, svans och man, samt genitalierna och anus. Gör man detta varje dag lär det inte vara svårt att upptäcka några konstigheter.

Ryktning

Ryktning innebär att hästens päls blir ryktad (borstad) och det ska göras varje dag. Kusens blodcirkulation ökar och pälsen blir glansig. Samtidigt med ryktningen går det att upptäcka om det finns skavsår eller mindre sår. Innan en ridtur ska hästen ryktas för att ta bort orenheter som annars kan ligga och skava under sadeln.

Hovskötsel

Sköter man inte om hovarna på hästen ordentligt kan det leda till att den får en felaktig benställning, oregelbundna rörelser samt sjukliga förändringar eller felaktiga hovar. Oavsett om hästen har hästskor eller inte behöver hovarna kontrolleras och skötas om, eftersom de växer hela tiden.

Hästskor är för de hästar som har speciella uppgifter och hästen skos om var 6:e till 8:e vecka. Att den skos om beror på att hoven kan växa utanför skorna – dessutom för att hornet närmast skon kan vara sprucket och torrt och därför behöver tas bort.

Andra uppgifter

Andra uppgifter som tillkommer när man har häst är att sköta om all utrustning såsom sadel, betsel och sele regelbundet. Dessutom ska det mockas i spiltan, ges mat och vatten, tillkalla veterinär när det behövs med mera. Det är mycket som behöver göras när man har häst, men friheten när man väl sitter på hästryggen överträffar allt!

Leave a Comment

mts_howto