Bli ridlärare

Många som älskar hästar och livet i stallet drömmer sannolikt om att kunna försörja sig som ridlärare. Om man vill utbilda sig för att bli just ridlärare finns det en skola som kan erbjuda fler möjligheter än någon annan, nämligen Ridskolan Strömsholm.

Strömsholm är Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning, och här kan man läsa allt från gymnasiestudier till hippologprogrammet på universitetsnivå. Vet man tidigt att man vill arbeta inom ridsporten kan Ridsportgymnasiet vara en bra början, som erbjuder Naturbruksprogrammet med inriktning djur.1280px-Strömsholm_ridskolan

För att arbeta som ridlärare krävs dock vidare utbildning även efter gymnasiet. Också då kan man vända sig till Strömsholm, som erbjuder kurserna Ridlärarutbildning SRL I och Ridlärarutbildning SRL II. Detta är en utbildning som är jämförbar med internationella utbildningar, vilket gör att man efter kursen kan söka jobb som ridlärare inte bara i Sverige, utan även utomlands. För att vara behörig till kursen krävs att man är diplomerad hästskötare, att man har insikt i en ridskolas utbildningsverksamhet, och att man själv kan rida. Man måste också klara antagningsprovet till utbildningen, som består av ridning och en intervju. Antagningsprovets syfte är att avgöra om en ansökande har de förutsättningar som krävs för att klara kursen, vilket inte är en självklarhet även om man uppfyller behörighetskraven.

Strömsholm är dock inte det enda alternativet. Det finns också en yrkesutbildning med inriktning häst på Vreta Yrkeshögskola, på 400 YH-poäng, som kan leda fram till jobb som ridlärare.

Som färdigutbildad ridlärare har man flera valmöjligheter när det kommer till hur man vill jobba. Ett alternativ är självklart att söka anställning hos någon av Sveriges många ridskolor. Ett annat alternativ är dock att starta sin egen ridskola, eller arbeta som frilansande ridlärare med privata elever. I det fallet krävs att man startar ett eget företag, och med allt annat man har att tänka på som ridlärare (särskilt om man ska driva en egen ridskola, med allt det innebär i form av till exempel hästskötsel) kan det vara en bra idé att hitta sätt att minska mängden administrativt arbete så mycket som möjligt. Ett sätt att göra det är att låta ett företag som Intrum hjälpa till med factoring, så att man inte behöver lägga lika mycket tid på fakturering och påminnelsefakturor. Istället kan man koncentrera sig på sina elevers utveckling och på hästarnas hälsa.

Leave a Comment

mts_howto