Hästen i människans tjänst genom historien

 

Codex_Manesse_052r_Walther_von_Klingen_(detail_2)Utvecklingen till vad som idag är dagens häst startade redan för cirka 50 miljoner år sedan. Urhästen som då vandrade på jorden var ungefär 30 cm hög, ungefär i storlek som en räv. Så småningom utvecklades arten till hur vi känner den idag, och exteriörer som tår på fram- och bakben försvann. Hästen domesticerades redan för omkring 6000 år sedan och har under alla år fram till idag använts inom en rad olika områden, främst till ridning och som dragdjur. Från början var ridningen mest ett transportsätt, men sedan började man även rida för nöjes skull och i tävlingssammanhang. Hästen är idag ett uppskattat och älskat sällskapsdjur som ger en meningsfull fritid till många människor.

Sedan hästen kom in i människans liv har man avlat fram egenskaper hos olika hästraser i syfte att få snabbare, starkare, tåligare och vackrare hästar, allt utifrån vilka egenskaper som behövs inom det område som hästen är tänkt att användas till. Det är främst under de senaste 500 åren som de modernare hästraserna har framavlats. De två raser som haft allra mest inflytande i aveln av dagens hästar är arabiskt fullblod och berberhäst. Araben utvecklades redan för 4000 år sedan. Den spanska hästen är en annan häst som haft starkt inflytande på dagens hästar.

1200px-Jousting_renfairHästen har varit i tjänst för oss människor i över 4000 år. Omkring 2000 år f.Kr. uppträdde människor i hierarkiska adelssamhällen. Dessa folk använde hästen som transportmedel och som häststridsvagn i erövringen av ny mark. Hästen har i alla tider haft en stor betydelse vid krig där den modigt kastat sig in i krigszoner tillsammans med sin ryttare. Vid olika slag var hästen en av de avgörande faktorerna för krigarnas framgång. Innan andra transportmedel fanns använde man dessutom hästen för att ta sig lång väg för exempelvis bud av saker eller meddelanden. Många kungar har genom tiderna stolt skridit fram på hästar som ansetts som särskilt förbehållna rika och adlade människor. Idag har man främst hästen för sport och nöjes skull. Man tränar, tävlar, får utmärkt motion och får njuta av frisk luft och natur tillsammans med sin fyrbenta trotjänare.

Leave a Comment

mts_howto