Bra hästraser för nybörjare

Till skillnad från när man ska skaffa en hund så har inte ras lika stor betydelse när det kommer till att skaffa en häst, eller börja rida på en häst. Huvudsaken är att man börjar rida på en häst som är lugn, lite äldre och lätt att hantera. Men det finns ändå mer eller mindre lämpliga raser. En fullblodshäst som är framavlad för att springa fort och har ett hetsigt temperament är inte lika lämplig för en nybörjare som till exempel en islandshäst. Många nybörjare, särskilt vuxna sådana, börjar rida på islandshästar eftersom de är kända för att ha ett lugnt temperament och dessutom är de små till växten men orkar ändå bära upp en fullvuxen person. Generellt så är hästar av kallblodsraser lite mer lugna, även om det skiljer sig åt mellan individer. Några fler som brukar vara lämpliga för individer är haflingerhästar, norska fjordhästar, nordsvenska hästar och connemara.

Rida på ridskola

Ridning är en spännande sport som inte bara är fysiskt ansträngande utan även en mental utmaning där man måste lära sig behärska samspelet mellan häst och ryttare. Vill man lära sig att rida på hästar så är det bäst att anmäla sig till en ridskola, där det finns grupper anpassade för alla nivåer oavsett tidigare kunskap. Man får också hjälp av utbildade ridlärare som på ett pedagogiskt sätt kan lära en att rida. På en ridskola finns det oftast både hästar och ponnyer, alla med olika kunskapsnivåer för att de ska passa många olika elever. Ridning är dessutom en mycket lämplig sport för de som är handikappade, då det är den största sporten för handikappade med över 4000 utövare. Ofta är det väldigt bra sammanhållning på ridskolor och inte minst i Sollentuna. Sollentunas Ridklubb blev korad som årets bästa tack vare sitt engagemang och sin satsning på personal och arbetsmiljö vilket haft en positiv inverkan på hela verksamheten. Över 480 medlemmar kommer varje vecka till den nybyggda anläggningen och ett flertal står i kö för att få börja.

Tillbringa tid på ridskolan

När man har börjat hålla på med hästar inser man snabbt att det handlar om så mycket mer än att bara vara medlem för att rida. Ofta är ridskolor ideella föreningar som är beroende av att medlemmarna kan hjälpa till med lite allt möjligt. Allt från att sköta om hästarna och borsta dem till att släppa ut dem i hagen. Ibland arrangeras det tävlingar på ridskolan där det behövs allt ifrån funktionärer, till hjälp med bakning och att stå i cafeterian eller att sopa rent i stallet. Det brukar också finnas uppehållsrum utrustade med soffor, soffbord och stolar där man kan hålla till när man inte rider. Eftersom det hör till att man bjuder på tårta när man ramlat av en häst passar det bra att umgås och fika i uppehållsrummet efter ett ridpass. Det behövs också för att man ska ha någonstans att vara på klubbmöten, hästskötarmöten och teorilektioner.

Leave a Comment

mts_howto