Ska jag ska satsa på ett kallblod eller ett varmblod är en fråga som blivande hästägare ställer sig. Vad du ska välja beror ju helt på vad du har för ambitioner med din ridning eller körning, och om du tänker jobba inom hästnäringen eller inte. I takt med att hållbar utveckling får mer fokus och uppmärksamhet börjar fler och fler också se fördelarna med att använda hästen till mer än nöjesridning. Det startas fler och fler företag inom hästnäringen med diverse olika inriktningar. Är du nyfiken på vilka det är? Läs vidare!
Kallblod kontra varmblod
De flesta kallblodsraserna är tyngre i kroppen och mer lämpade för bruksarbete, som till exempel timmerkörning än varmbloden. Inom travsporten används både kallblodstravare och varmblodstravare men det finns fler lopp för varmblodstravarna. Satsar du på att rida lite då och då och inte har några högre tävlingsambitioner fungerar det lika bra med kallblod som med varmblod. Har du däremot planer på att satsa på ett hållbart och självförsörjande mindre jord- eller skogsbruk är en kallblodsras som nordsvensk eller ardenner ett bra val. i Norrbotten börjar allt fler använda hästar till skogsarbete eftersom hästar, till skillnad från skogsmaskiner, orsakar väldigt lite skada på den omgivande naturen. Skogsarbete, gräsklippning och sophämtning är bara några exempel där häst och kusk numera används.
Individen viktigare än rasen
Om du satsar på en kallblods- eller varmblodsras styrs alltså till viss del av vad du har för ambitioner med ditt hästägande. Kallblodstravare som av olika anledningar inte fortsätter att tävla inom travet är populära ridhästar inom akademisk ridning. En bonus är att de är inkörda och även kan användas som kör- och bruks-hästar. Istället för att haka upp dig på en bestämd ras, som är avlad för ett visst syfte, kan du ha ett öppet sinne när du letar häst och tänka på individen. Det är människan som bestämmer att en häst är en dressyr-, hopp- eller kör-häst. En häst däremot vet inte vad den är avlad för, en häst är bara häst.