Hitta din hästras

 

En hästras definieras som hästar i en grupp som tillsammans har vissa gemensamma egenskaper. Dessa är ärftliga och man har i avelsarbetet fokuserat på vissa egenskaper som man vill förstärka och valt ut individer som man tror för vidare goda genetiska förutsättningar för rasen. När man ska köpa häst kan man välja ras utifrån de önskemål man har av vad hästen ska användas till. Sedan letar man efter en individ i den rasen som man tror att man passar tillsammans med.

Horse-racing-4I och med att det finns en sådan enorm mängd olika hästraser kan man hitta en häst som har de egenskaper man uppskattar och som kommer till nytta i det hästägarskap man har tänkt sig. Det kan handla om allt från arbetsegenskaper till utseende och temperament. Om man vill ha en skogsmulle som endast ska följa med på mysiga turer i naturen så tittar man förmodligen efter andra hästar än om man planerar en lång tävlingskarriär där man vill klättra i klasserna och nå långt. När man bestämmer sig för att köpa häst kan man vända sig till annonssidor och sajter som exempelvis allaannonser.nu för att hitta sin blivande vän.

En vanlig hästras i Sverige som fungerar som en allroundhäst och kan passa utmärkt till många olika tävlingsgrenar är svenskt halvblod. Storlek och utseende kan variera en hel del, men utbildningsmöjligheterna är ofta goda även om det förstås är en hel del individbetingat. Ett varmblod, eller varmblodstravare, används ofta till trav men då många inte räcker till prestationsmässigt i travet blir de ombildade till ridhästar. Önskar man en grövre häst kan man leta efter kallblodsraser medan hästar av fullblodstyp ofta är snabba och smidiga hästar med en hel del temperament. Gränsen mellan ponny och stor häst går vid mankhöjden 148 cm. Exempel på ponnyraser som är vanliga i Sverige är Shetlandsponnyn, som ofta är en bra barnhäst men som ibland kan vara lite envis, och Gotlandsrussen, som har liknande egenskaper som shettisen men är i regel högre och ibland något grövre. Welshponnysar har ofta ett vackert, ädelt utseende och finns i olika storlekskategorier. New Forest, Connemaraponny, Dartmoorponny och Exmoorponny är andra raser som är vanliga och populära som ridponnys.

Leave a Comment