Hästtransport – så gör du

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att köra hästtransport. Idag finns det många lagar och regler att följa både vad gäller vilken bil man får framföra med vilken hästtransport och vad som gäller för själva hästvälfärden under transporten. Om man inte har kört häst så mycket tidigare är det att rekommendera att ta hjälp av en mer erfaren person. Hästen behöver lämpliga skydd, det ska vara säkert att lasta hästen på transporten och det gäller att köra på ett lämpligt sätt när det det står ett levande djur i släpet bakom bilen. Det är lätt att bli stressad om det är första gången och det påverkar hästen om människorna runt omkring börjar bete sig annorlunda och det kan snabbt uppstå en situation med en stressad häst.

Säkerhet är a och o

föl äter gräs i hage

Det absolut viktigaste att tänka på för alla inblandade parter är säkerhet. Många hästrelaterade olyckor sker när hästar ska lastas in i transporten. Det är för hästen en onaturlig sak att kliva in i ett trångt utrymme. Hästtransporten bör även vara i bra skick. Golv och väggar ska vara intakta eftersom de lätt blir fuktskadade och det gäller att kontrollera det här innan avfärd. Förutom att hästtransporten är i gott skick gäller det även att dragbilen är av god kvalitet. en uppdaterad och ny miljöbil 2018 är det absolut bästa alternativet när det kommer till att dra en hästtransport.

Tänk på att bromssträckan blir längre

Att köra en hästtransport är en konst. Det första som märks är den ökade accelerationssträckan, men det är ännu viktigare att komma ihåg att bromssträckan är än längre. kör ovanligt försiktigt då olyckor är lätt hänt med så pass mycket högre vikt på ekipaget. Det är bättre att ta det extra försiktigt än att göra några misstag vid körningen. En hästtransport kan också börja wobbla och att ta det lugnt i svängar och kurvor är av största vikt.

Leave a Comment

mts_howto