Att köpa sadel

Det är en hel vetenskap att hitta rätt sadel till just din häst. Ibland kan du till och med vara tvungen att stoppa om den för att den ska passa. Om du inte har erfarenhet av att köpa sadel är det bra att ta hjälp. Att hitta en sadel som passar både dig själv och din häst är viktigt. För dig som ryttare är det viktigt att använda en sadel som hjälper dig att hitta rätt balans. Sadeln ska också ha tillräckligt stort säte så att du har möjlighet att flytta på dig i sadeln.

Hästar har precis som vi människor olika kroppsform. En del har smal rygg och hög manke, andra har en rundare rygg och låg manke, en tredje har en kort och bred rygg med tydlig manke. Sadeln ska inte trycka på hästens manke eller ryggrad. Det är också viktigt att sadeln inte ligger så att den hindrar frambenens och bogens rörelser. För att få ett jämnt tryck över ryggen ska den ha en bred anläggningsyta. Många som säljer sadlar erbjuder dig möjligheten att ta hem och prova sadeln så att du vet att den passar innan du köper den. Det finns även återförsäljare dit du kan åka med din häst och på plats få hjälp att prova ut en sadel och provrida den där.

Det första du behöver bestämma dig för är vilken typ av sadel det är du behöver. Ta ditt beslut utifrån vad du vill med din häst och din träning. Om du både vill kunna rida dressyr och hoppa och inte köpa två olika sadlar är en allroundsadel ett bra köp. Det är tillåtet att använda en allroundsadel vid tävling i både dressyr och hoppning. Men om du vill ha en mer specialiserad sadel som är uppbyggd speciellt för den gren du vill utöva ska du välja en hopp- eller en dressyrsadel.

En hoppsadel har kortare och rundare kåpor och är gjord för att du ska kunna stå upp i lätt sits med kortare stigläder. Bakvulstren på en hoppsadel är ofta tjocka för att ge ett bättre stöd och knävulstren är tjockare så att dina knän får ett stöd. En dressyrsadel har längre kåpor som är rakt skurna så att du kan rida med längre stigläder. Sadeln är tillverkad så att du ska komma så nära hästens rygg som möjligt.

Under sadeln lägger du sedan en vojlock eller ett schabrak format efter den typ av sadel du har köpt. Det finns ett stort utbud av vojlockar & schabrak hos Hestbolaget så här kan du hitta det du söker. Både när det gäller vilken färg du vill ha och vilken modell.

Det finns även bomlösa sadlar. När de först kom ut på marknaden var de starkt ifrågasatta men idag finns det riktigt bra bomfria sadlar. En bra bomfri sadel är utvecklad för att ge ett utjämnade tryck över hästens rygg och den ska kunna följa hästens kroppsförändringar. På så vis behöver du inte köpa en ny sadel när din häst har fått mer muskler och därmed ändrat kroppsform.

Leave a Comment

mts_howto